Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη (Πραγματικό όνομα: Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ) γεννήθηκε το 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς, αλλά στα 7 της χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Στην εφηβεία της, ασχολήθηκε έντονα με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον στίβο. Το ταλέντο της στο τραγούδι ανακαλύφθηκε όταν μετά από προτροπές φίλων, έκανε μια ακρόαση με τον Δήμο Μούτση. Λίγο αργότερα το 1975 κυκλοφόρησε ο πρώτος της δίσκος με τίτλο “Τετραλογία” ο οποίος περιείχε τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των  Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη μελοποιημένα από το Δήμο Μούτση, ο οποίος στην συνέχεια της έδωσε και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρωτοψάλτη.

Η πρώτη της συναυλία έγινε το 1975. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Σπανός και με τον παιδικό της φίλο Σταμάτη Κραουνάκη.

Από τις 28 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

  • “Απλά Τραγούδια” (Άλμπουμ 1977)
  • “Άλκηστις Πρωτοψάλτη” (Άλμπουμ 1981)
  • “Κυκλοφορώ κι Οπλοφορώ” (Άλμπουμ 1985)
  • “Πάει η Αγάπη Μου” (Άλμπουμ 1986)
  • “Δικαίωμα” (Άλμπουμ 1988)
  • “Παραδέχτηκα” (Άλμπουμ 1991)
  • “Επιτυχίες” (Άλμπουμ 1993)
  • “Ανθρώπων έργα” (Άλμπουμ 1993)
  • “Τα Πρώτα Μου Τραγούδια” (Άλμπουμ 1994)
  • “Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη Σε Έργα Του Ηλία Ανδριόπουλου” (Άλμπουμ 1996)
  • “Σαν Ηφαίστειο που ξυπνά” (Άλμπουμ 1997)
  • “Σαν ηφαίστειο που ξυπνά – Live” (Άλμπουμ 1999)
  • “Υδρόγειες Σφαίρες” (Άλμπουμ 2000)
  • “Πες μου θάλασσα” (Άλμπουμ 2002)
  • “Τα παραμύθια μιας φωνής” (Άλμπουμ 2003)
  • “Να σε βλέπω να γελάς” (Άλμπουμ 2004)
  • “Στο ωραιότερο σημείο” (Άλμπουμ 2007)
  • “30 χρόνια δισκογραφία” (Άλμπουμ 2008)
  • “Φανερά Μυστικά” (Άλμπουμ 2010)
  • Για Που Τραβάς Ελπίδα” (Άλμπουμ 2012)
  • “Θέα Παραδείσου” (Άλμπουμ 2014)

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

  • “Τετραλογία” (1975)
  • “Κύκλος Σεφέρη” (1976)
  • “Εργατική Συμφωνία” (1976)
  • “Η Ρεζέρβα” (1979)
  • “Γράμματα Στον Μακρυγιάννη και Άλλα Λαϊκά” (1979)
  • “Μανιάτικα” (1980)
  • “Φράγμα” (1981)
  • “Τέλος Δεν Έχει Το Τραγούδι” (1982)
  • “Προσανατολισμοί” (1984)
  • “Έξοδος Κινδύνου” (1984)
  • “Πάει η Αγάπη Μου” (1986)
  • “Λυσιστράτη” (1986)
  • “Λεωφόρος” (1987)
  • “Latin” (1987)
  • “Δυο βήματα απ’ την άμμο” (1989)
  • “Τι Ώρα Νάναι” (1989)
  • “Λεωφόρος Β” (1990)
  • “Το Τραγούδι Γυμνό” (1992)
  • “Zoom 91-92” (1992)
  • “Καραβάνια” (1993)
  • “Όταν Έρχονται Οι Φίλοι Μου” (1995)
  • “Το Τρίτο Στεφάνι” (1995)
  • “Live στο VOX – Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη” (2005)
Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *