«Η ουδέτερη μάσκα και ο performer» Με τον Σπύρο Κουβαρά στο θέατρο act

Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκεμβρίου 2019 

(ώρες Σάββατο 13:00-17:00 και Κυριακή 14.00-18.00)

Το θέατρο ACT ανακοινώνει την διεξαγωγή του δεύτερου Σεμιναρίου Σωματικού Θεάτρου για το 2019-2020, προσκαλώντας στην Πάτρα, τον διεθνή χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά, ιδρυτή της γαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748. Το δεύτερο αυτό σεμινάριο, με τίτλο, «Η ουδέτερη μάσκα και ο performer», θα λάβει χώρα το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου, στο θέατρο act στην Πάτρα και ώρες 14:00-18:00. Το σεμινάριο είναι ανοιχτού επιπέδου και απευθύνεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση που επιθυμούν να βελτιώσουν και να εξελίξουν την σωματικότητα της κίνησης τους ανεξάρτητα του αν διαθέτουν προηγούμενη θεατρική ή χορευτική εμπειρία. Στόχος είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες τα κατάλληλα εργαλεία για το σώμα που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν τις διαφορετικές ιδιότητες τους και να εμβαθύνουν στην ολιστική διερεύνηση των εκφραστικών τους δυνατοτήτων με κινησιολογική ακρίβεια και τεχνική αρτιότητα στην σκηνική τους παρουσία. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 14 άτομα, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 40 € για το διήμερο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές. Σε όλους τους συμμετέχοντες, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης απο την Spyros Kouvaras / Synthesis 748 Dance Company. Για δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά στα 6939769081, 2610272037, 6936122263 ή ηλεκτρονικά στο synthesis748@gmail.com. Για την εγκυρότητα της εγγραφής στο σεμινάριο, απαιτείται κατάθεση προκαταβολής 25 €, το αργότερο μέχρι και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στο ταμείο του θεάτρου ACT ή με web banking στον ακόλουθο λογαριασμό: IBAN / GR7701402900290002340015561 

Αιτιολογία ACT LAB / Τράπεζα ALPHA BANK / Δικαιούχος Σπύρος Κουβαράς          

«Η ουδέτερη μάσκα και ο performer»

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο που βασίζεται στην κίνηση, σε πρώτη φάση, θα γίνει μια ανάλυση του κινησιολογικού λεξιλογίου της ουδέτερης μάσκας τοποθετημένης στο πρόσωπο και διαμέσου τεχνικών ασκήσεων και δομημένων αυτοσχεδιασμών θα εστιάσουμε στην κατάσταση ουδετερότητας που προηγείται της σκηνικής δράσης. Σε δεύτερη φάση, η μάσκα θα τοποθετηθεί και σε διάφορα άλλα μέρη του σώματος εκτός του προσώπου, εξερευνώντας τις δυνατότητες κίνησης της μάσκας και του performer ώστε να εμβαθύνουμε στην τεχνική των masques corporelles (σωματικές μάσκες). Η δύναμη της μάσκας θα λειτουργήσει ως μια κατάδυση μέσα στη σωματική μνήμη που είναι απελευθερωμένη από τους περιορισμούς του μυαλού αποκαλύπτοντας μας την σημασία που κρύβει το παρόν, το εδώ και το τώρα, προσκαλώντας μας να κοιτάξουμε τον κόσμο σαν για πρώτη φορά. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με εσωτερικές παρορμήσεις, σωματικά τοπία και αρχέτυπα με στόχο την διερεύνηση των πολλαπλών επιπέδων κίνησης του σώματος και ενεργοποίησης του νου.

 Α) Η ουδέτερη μάσκα 

– Οι  «δρόμοι» της ουδέτερης μάσκας και η εκφραστικότητα της
– Άρθρωση της σχέσης μάσκας-σώματος μέσα από τεχνικές κλασικής παντομίμας και μοντέρνας μιμικής
– Κινησιολογικό ensemble

 Β) Οι σωματικές μάσκες

  • Μεταφορά της μάσκας σε διάφορα άλλα μέρη του σώματος εκτός του προσώπου
    – Εξερεύνηση των χώρων του σώματος και μετασχηματισμός του υποκειμένου
    – Κινησιολογική ενσωμάτωση της μάσκας στο σώμα
    – Σύνθεση προσωπικής «σωματικής μαριονέτας»

Επόμενες ημερομηνίες και θεματικές σεμιναρίων

Φεβρουάριος 2020 (8-9/2): «The poetry of movement» 

Απρίλιος 2020 (4-5/4): «The body as musical instrument» 

Ιούνιος 2020 (6-7/6): «Moving objects»

Πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 2610272037, 6936122263 ή ηλεκτρονικά στο synthesis748@gmail.com

Links

https://goo.gl/TleJXv (εκτενές αφιέρωμα στις παραστάσεις και performances του Σπύρου Κουβαρά απο το LandEscape Contemporary Art Review)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ / ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ
Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος / performer με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε Graphic Design, Εφαρμοσμένες Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στο κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα και σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Centre National de la Danse και στο Studio      Ménagerie de Verre στο Παρίσι. Παράλληλα, αποφοίτησε απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου στο Παρίσι – Académie Européenne de Théâtre Corporel / École Magenia, υπο την διεύθυνση της Ella Jaroszewich. Εγκατεστημένος απο το 2004 έως το 2016 στο Παρίσι, ίδρυσε τον Μάιο του 2008 την Synthesis 748 και μέχρι τώρα έχει χορογραφήσει 10 παραγωγές της ομάδας. Απο το 2010 εως και το 2016 η Synthesis 748 επιχορηγήθηκε και υποστηρίχθηκε απο το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού ενω το 2017 και το 2019 επιχορηγήθηκε απο το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας έχοντας πια η ομάδα ως έδρα της την Αθήνα. Παραστάσεις, performances και χορογραφικά installations του Σπύρου Κουβαρά έχουν, μεταξύ άλλων, παρουσιαστεί στα CICA Museum (South Korea), International Visual Theatre (Paris),

Centre National de la Danse (Paris), MACVAL-Museum of Contemporary Art (Paris), Espace André Malraux (Herblay), KW-Institute of Contemporary Art (Berlin), Flutgraben (Space/Time Berlin-International Platform of Contemporary Art), Abundance Festival (Sweden), Tanzwoche Dresden (Germany), Tanztage (Germany), Biennale of Performing Arts of Bogotà (Colombia), Uovo Performing Arts  Festival (Italy), Kappatos gallery (Greece); Owl Art Space gallery (Greece), Galleria Zero (Spain), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (θέατρο και αίθουσα Νίκος Κεσσανλής), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Σύγχρονο Θέατρο και Θέατρο Ροές. Στην Πάτρα, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, έχουν παρουσιαστεί σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ, τα έργα του, «L’Isolement dans un espace infini» (2010) και «Nova Aetas» (2014), ενώ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ της πόλης, το 2016 παρουσιάστηκε στο Ρωμαϊκό Ωδείο, το έργο του «3 mountains not to climb». Τον Φεβρουάριο του 2017, είχε διακαλλιτεχνική συνεργασία με το art@CMS, ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα του πειράματος CERN, στα γαλλοελβετικά σύνορα, που τον τίμησε με την ανάθεση της χορογράφησης οπτικοακουστικής εγκαταστάσης του INFN, ενώ πρόσφατα παρουσίασε την solo, χορογραφική performance, «Aequam» στο ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, μετά απο πρόσκληση του Μουσείου και του International Performance Philosophy Network. Το καλοκαίρι του 2018 ο Σπύρος Κουβαράς υπήρξε προσκεκλημένος καλλιτέχνης της Valletta 2018-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου και του ανατέθηκε να χορογραφήσει την performance «Kazin Barokk», της Έλλης Παπακωνσταντίνου και του ODC Ensemble, ένα site specific project με την συμμετοχή διεθνών performers στην Notre Dame-Gate, της Βαλέτα. Τον Μάρτιο του 2019, το έργο του «OPUS I # temporality», παρουσιάστηκε στο CICA Museum στην Νότια Κορέα και έκτοτε το οπτικοακουστικό υλικό της χορογραφικής του performance εκτίθεται ως έργο της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Διδάσκει και διοργανώνει σεμινάρια Χορογραφικής Σύνθεσης, Σύγχρονου Χορού και Κινησιολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για το συνολικό έργο και την έρευνα του γύρω απο την διαλεκτική σχέση του σύγχρονου χορού και των εικαστικών τεχνών, ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζεται απο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Εργογραφία του περιλαμβάνεται σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης και παραστατικών τεχνών.


 Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *