Σεμινάριο Θεάτρου Στο Θέατρο Μηχανουργείο

Σεμινάριο Θεάτρου Στο Θέατρο Μηχανουργείο

Ο ΠΟΛΥΧΏΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ σε συνεργασία με την Θεατρική Ομάδα Αντίμετρο στην προσπάθειά του να διαδώσει την τέχνη του θεάτρου οργανώνει μαθήματα υποκριτικής για αρχάριους και εν ενεργεία ερασιτέχνες ηθοποιούς. Σκοπός των μαθημάτων είναι να θέσει τις βάσεις για την σωστή αντιμετώπιση της θεατρικής τέχνης , να δώσει τα απαραίτητα κλειδιά ανάγνωσης ενός θεατρικού κειμένου και μιας θεατρικής παράστασης , να υπογραμμίσει την βαρύτητα του θεάτρου ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας και να ενθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν επαγγελματικά την υποκριτική τέχνη . Με γνώμονα να γίνει πληρέστερη η γνωριμία με το θέατρο επιλέξαμε τις ακόλουθες ενότητες μαθημάτων :
Δραματικό Κείμενο :
1) Δραματουργική ανάλυση κειμένου (Μορφή ,Περιεχόμενο). Εντοπισμός του ιστορικού υπόβαθρου του έργου με αναφορά τόσο στις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες που το πλαισιώνουν όσο και στις δεδομένες ιστορικά ( χωρο-χρονικά) πρακτικές .Εντοπισμός και ανάλυση του ιστορικού ορίζοντα και των οπτικών δράσης και θέασης , εξέταση της διαχρονικότητας του έργου. Εντοπισμός του ιδεολογικού ορίζοντα του έργου. Εξέταση της φιλοσοφικής κατάστασης τις κοινωνίας της εποχής του έργου. Η ερμηνεία του κειμένου ως προς τις δυνατές του όψεις ,αφορά επίσης την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων , την εξέλιξη της δράσης κ.τ.λ.
2) Συγκριτική ανάλυση κειμένων που εντάσσονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και ανάδειξη των διαφορών στην ποιητική τους ( Διαφοροποιήσεις των επί μέρους στοιχείων της προηγούμενης ενότητας , ανάλογα με την χρονολογική τοποθέτηση του κειμένου ).Υποκριτική Μεθοδολογία – Σκηνική Συμπεριφορά :
1) Βασικές αρχές υποκριτικής ( το μάθημα θα βασιστεί στην μέθοδο Στανισλάβσκι )
2) Αυτοσχεδιασμός : Προσέγγιση και πρακτική εξάσκηση πάνω στις αρχές του αυτοσχεδιασμού (Η θεματολογία θα επιλεγεί από το υλικό της αρχαίας Ελληνικής δραματουργίας και της Ελληνικής Μυθολογίας ).
3) Αναπνοή – Αγωγή λόγου
4) Δραματικός Λόγος
5) Σκηνικός χώρος : Τομές και χρήση του σκηνικού χώρου
6) Συγκριτική αναφορά των διαφορών των κύριων υποκριτικών μεθόδων
7) Ανάλυση της έννοιας του σκηνικού εαυτού
8) Θεατρικός φωτισμός : Ο φωτισμός ως απλό εργαλείο και ως αισθητικό γεγονός της παράστασης ( χρήση και συμβολική-ποιητική λειτουργία ). Συμπεριφορά του ηθοποιού σε σχέση με τον φωτισμό.
9) Θεατρικό κοστούμι και σκηνικό αντικείμενο : Λειτουργία , χρήση και επίδραση τους πάνω στον ηθοποιό.
10) Εφαρμογή του υλικού σε συγκεκριμένο κείμενο , που θα επιλεγεί με βάση την σύνθεση της ομάδας. Στο τέλος της σεζόν και ανάλογα με την πρόοδο της ομάδας θα γίνει προσπάθεια ανεβάσματος του έργου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρες 18:30 με 21:30 μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν αρχές Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τέλη Οκτωβρίου.
Η λήξη των μαθημάτων θα γίνει στα τέλη του Μαΐου.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.Υπεύθυνος σεμιναρίου Ντάβαρης Γεράσιμος
Σύντομο βιογραφικό : Απόφοιτος της σχολής του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας Γιώργου Κιμούλη και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αντίμετρο .Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος,το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ,το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλήθος ανεξάρτητων ομάδων.Το 2011 ίδρυσε την θεατρική εταιρία ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ ,και το 2018 άνοιξε τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ όπου δραστηριοποιείται ως ηθοποιός,σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής.Πληροφορίες για το κόστος του σεμιναρίου στο τηλέφωνο 6937492516 και για δήλωση συμμετοχής στο mail mixanourgeiopolixoros@gmail.com

Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *