ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΟΥΒΑΡΑ «The poetry of movement» Σαββατοκύριακο 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 στο θέατρο Act

Το θέατρο ACT ανακοινώνει την διεξαγωγή του τρίτου Σεμιναρίου Σωματικού Θεάτρου για το 2019-2020, προσκαλώντας στην Πάτρα, τον διεθνή χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά, ιδρυτή της γαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748. Το τρίτο αυτό σεμινάριο, με τίτλο, «The poetry of movement», θα λάβει χώρα το διήμερο 8 και 9 Φεβρουαρίου, στο θέατρο act στην Πάτρα και ώρες 13.00-17.00 (Σάββατο) και 14:00-18:00 (Κυριακή). Το σεμινάριο είναι ανοιχτού επιπέδου και απευθύνεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση που επιθυμούν να βελτιώσουν και να εξελίξουν την σωματικότητα της κίνησης τους ανεξάρτητα του αν διαθέτουν προηγούμενη θεατρική ή χορευτική εμπειρία. Στόχος είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες τα κατάλληλα εργαλεία για το σώμα που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν τις διαφορετικές ιδιότητες τους και να εμβαθύνουν στην ολιστική διερεύνηση των εκφραστικών τους δυνατοτήτων με κινησιολογική ακρίβεια και τεχνική αρτιότητα στην σκηνική τους παρουσία. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 14 άτομα, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 40 € για το διήμερο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές. Σε όλους τους συμμετέχοντες, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης απο την Spyros Kouvaras / Synthesis 748 Dance Company. Για δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά στα 6939769081, 2610272037, 6936122263 ή ηλεκτρονικά στοsynthesis748@gmail.com. Για την εγκυρότητα της εγγραφής στο σεμινάριο, απαιτείται κατάθεση προκαταβολής 25 €, το αργότερο μέχρι και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στο ταμείο του θεάτρου ACT ή με web banking στον ακόλουθο λογαριασμό: IBAN / GR7701402900290002340015561

Αιτιολογία ACT LAB / Τράπεζα ALPHA BANK / Δικαιούχος Σπύρος Κουβαράς         

«The poetry of movement»

Στο Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου, με τίτλο «The poetry of movement» του Σπύρου Κουβαρά, οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας εκεί όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα σκηνικά εργαλεία του ηθοποιού. Με αφετηρία τις τεχνικές (Corporals και Plastiques) και θεωρητικές προσεγγίσεις του Jerzy Grotowski, η συγκεκριμένη μέθοδος, εξωτερικευμένη μέσω της σωματικής ερμηνείας και της δημιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την physical performance. Η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο και η θεατρική αφήγηση θα πάρει την μορφή μιας βουβής συμφωνίας εικόνων. Μέσω ασκήσεων τεχνικής  και δομημένων αυτοσχσεδιασμών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός-performer πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα εικονοκλαστικό θέατρο όπου το σώμα του performer αποκαλύπτεται περισσότερο σαν εικαστικό τοπίο και λιγότερο σαν φυσική παρουσία. Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν μέσα απο την σχέση του σώματος με τον χώρο, μέσα απο την σχέση του με τον χρόνο και την δυναμική καθώς και μέσα απο τον κινησιολογικό διάλογο με τους άλλους. 

1ο μέρος / Προσέγγιση Μεθόδου Grotowski

Ανάλυση και πρακτική των βασικών σωματικών ασκήσεων, Corporals και Plastiques, του Jerzy Grotowski, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της νοητικής και σωματικής αντοχής του ηθοποιού-performer. Προσέγγιση σε βασικές, κινησιολογικές, αρχές ανατομίας και φυσιολογίας που θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στη σκηνή, θα προετοιμάσουν το σώμα του ηθοποιού και θα διαμορφώσουν την σχέση του με  τον χώρο, το χρόνο και τις δυναμικές.

2ο μέρος / Σωματικότητα και Ποιητική της εικόνας

Το δεύτερο στάδιο του σεμιναρίου θα επικεντρωθεί πάνω στις διαφορετικές ποιότητες κίνησης, στις διαφορετικές ρυθμικές δυναμικές και θα αναπτυχθεί προοδευτικά μια θεατρική γραφή βασιζόμενη όχι στο κείμενο αλλά στην δύναμη της εικόνας, όπως αυτή προκύπτει απο την τοποθέτηση των σωμάτων στον χώρο. Θα ερευνηθεί ο τρόπος που ο ηθοποιός-performer οδηγείται στην μη λεκτική δραματουργία βασιζόμενος μόνο στην κίνηση και το σώμα του.

Επόμενες ημερομηνίες και θεματικές σεμιναρίων

Απρίλιος 2020 (4-5/4): «The body as musical instrument»

Ιούνιος 2020 (6-7/6): «Moving objects»

Πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 2610272037, 6936122263 ή ηλεκτρονικά στοsynthesis748@gmail.com

Links

https://goo.gl/TleJXv (εκτενές αφιέρωμα στις παραστάσεις και performances του Σπύρου Κουβαρά απο το LandEscape Contemporary Art Review)

https://www.works.io/spyros-kouvaras
https://www.facebook.com/utopies.danse
https://www.facebook.com/synthesis748/
http://vimeo.com/channels/synthesis748
Leave a comment

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *