«ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ»

«ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ»

Με εξαιρετική επιτυχία και παρουσία Αρχών και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η επανάληψη της εμβληματικής συναυλίας της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, αυτή την φορά με τη συνδιοργάνωση του Δήμου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ».

 

           Επρόκειτο για την ερμηνεία του συγκλονιστικού έργου του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ», που γράφτηκε το 1823 στην Ζάκυνθο, τόπο καταγωγής του ποιητή και το οποίο μελοποιήθηκε το 1828 από τον Κερκυραίο μουσουργό, Νικόλαο Χαλικιόπουλο- Μάντζαρο.

 

            Το έργο παρουσιάστηκε αυτούσιο, όπως και στο Ηρώο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στα Καλάβρυτα τον περασμένο Ιούλιο, αυτή τη φορά στον καθαγιασμένο ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ της ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, την παρελθούσα Τρίτη.

 

           Η πρώτη μελοποίηση του έργου [διότι ακολούθησαν και τέσσερες άλλες αργότερα], ήταν σύνθεση για ανδρική χορωδία και πιάνο [Αγγλική έκδοση του 1873] και την οποία το 1999, ο διαπρεπής Αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς, ενορχήστρωσε και επεξεργάστηκε αριστουργηματικά, για Συμφωνική Ορχήστρα, σολίστ, Μικτή και Παιδική Χορωδία και με αυτή την μορφή παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά, από το τότε Κέντρο Χορωδιακής Πράξης, που διηύθυνε ο αείμνηστος Μαέστρος, Αντώνης Κοντογεωργίου.

 

             Στην συναυλία Μετείχαν συνολικά άνω των 180 ατόμων, ήτοι: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ [50 μέλη], η διαπρεπής mezzo soprano, Ειρήνη Καράγιαννη, η Μικτή Χορωδία της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» [65 μέλη, Διδασκαλία: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά, Λούση Χριστοδούλου], η Παιδική Χορωδία της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» [55 μέλη, Διδασκαλία: Αρετούσα Νικολοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], ενώ η συναυλία μεταδόθηκε απευθείας από το Περιφερειακό Τηλεοπτικό κανάλι IONIAN Tv και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

             Ο πρόλογος και η παρουσίαση της όλης μουσικής εκδήλωσης, έγιναν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας, Ανδρέα Φίλια και τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, Κωνσταντίνο Λύρο. Την μουσική διεύθυνση του έργου, είχε ο Αρχιμουσικός, Άλκης Μπαλτάς.