Πρόσκληση στη Συνάντηση με τη Νικολέττα Παλαιολόγου, αρχαιολόγος, με θέμα "Ρωμαϊκή Πάτρα. Η πόλη κάτω από την πόλη"

To Bright Side, Φιλοποίμενος 45, σας προσκαλεί στη

Συνάντηση με τη Νικολέττα Παλαιολόγου, αρχαιολόγος, με θέμα

Ρωμαϊκή Πάτρα. Η πόλη κάτω από την πόλη Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30.

Η Ρωμαϊκή Περίοδος αποτελεί μιαν εποχή ιδιαίτερης ακμής για την Πάτρα. Στη διάρκειά της, η πόλη αλλάζει φυσιογνωμία και εξελίσσεται σε ένα δραστήριο κοσμοπολίτικο κέντρο με έντονα στοιχεία του ρωμαϊκού τρόπου ζωής και οργάνωσης του χώρου. 

Το σημαντικό αυτό κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης έχει αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματά του και ανιχνεύεται στις περισσότερες ανασκαφικές έρευνες που έχουν διενεργηθεί στον κεντρικό ιστό της όσο και στην περιφέρειά της.   

Η παρουσίαση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει μια ακαδημαϊκή παρουσίαση των ρωμαϊκών καταλοίπων της πόλης.  Στόχος της δεν είναι να απαριθμήσει αρχαιότητες και αποτελέσματα ερευνών για ένα εξειδικευμένο κοινό. Αντίθετα, θέλει να δείξει στους πολίτες της , πως κάτω από τα πεζοδρόμια που περπατάμε καθημερινά, κάτω από τα καταστήματα, τις πολυκατοικίες και τις πλατείες, υπήρχαν κάποτε αρχαία κτήρια δημόσια και ιδιωτικά, νεκρικά μνημεία, αστικές υποδομές που δημιουργήθηκαν κυρίως μετά την ανακήρυξη της Πάτρας σε Ρωμαϊκή αποικία το 14 π. Χ και τη συνακόλουθη ανάπτυξή της.
Μέσα από φωτογραφίες, σχέδια, αρχαιολογικά δεδομένα και αντιπαραβολή του χθες με το σήμερα, η παρουσίαση θα προσπαθήσει να ζωντανέψει λίγο από το παρελθόν της πόλης μας και να δώσει το έναυσμα για μια νέα προσέγγιση στον τρόπο που τη βλέπουμε, μία αφορμή για να την επισκεφτούμε ακόμα και εμείς οι ίδιοι ξανά από την αρχή.

Είσοδος ελεύθερη
Ελάχιστη κατανάλωση καφές/ ρόφημα/ποτό.

 

Στην περίπτωση που δεν ενδιαφέρεστε να λαμβάνετε σχετική ενημέρωση, παρακαλούμε, ενημερώστε μας.